Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan (HS 19.2.2009) maahanmuuttokriittisten äänten vaimentaminen johtaa vain asenteiden kiristymiseen.

Onko asia todella näin? Eikö asia ole juuri päinvastoin: yksinkertaistamalla keskustelu sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista maahanmuuttoa koskevaksi se johtaa siihen, että keskustelua aletaan käydä mustavalkoisen maailmankuvan ehdoilla.

Samalla väitteellä maahanmuuttokriitikoiden vaientamisesta on ratsastanut helsinkiläinen kohuvaltuutettu Jussi Halla-aho (ps). Kuka on kieltämässä keskustelua?

Maahanmuuttajien ongelmista ja kotouttamisen tärkeydestä kirjoitetaan lehdissä jatkuvasti. Kysymys ei ole kriitikoiden vaientamisesta vaan keskustelun tasosta.

Eurooppa- ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) alkuperäisessä esityksessä uudeksi ulkomaalaislaiksi oli tarkoitus helpottaa turvapaikan myöntämistä humanitäärisistä syistä. Esitys oli mainio.

Valitettavasti esitys vesitettiin. Nykyistä löyhempi kontrolli nähtiin etenkin perussuomalaisten ja Kari Rajamäen (sd) puheenvuoroissa uhkana, ei mahdollisuutena auttaa hädänalaisia ihmisiä. On se kumma, että vastustetaan lakia, joka vihdoin sallii oleskeluluvan saaneiden tehdä töitä. 

Puheet ovien ja ikkunoiden avaamisesta rikollisille ovat uskomatonta puppua. Viime vuonna Suomeen tulleiden pakolaisten tärkeimmät lähtömaat olivat sotien runtelemat Irak, Somalia ja Afganistan.

Kireä rajakontrolli luo osittain myös ne olosuhteet, joissa ihmiskauppa ja seksityöhön pakottaminen on mahdollista. Toivottomissa tilanteissa olevat ihmiset jäävät karkotuksen pelossa yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle. Tätäkö Suomessa halutaan?

Kataisen mukaan Suomen tulisi käsitellä maahanmuuttoasia "paremmin" kuin Ruotsissa. Siihen on kyllä aika pitkä matka. Suomessa myönnettiin 2008 vajaat 800 turvapaikkaa ja oleskelulupia hiukan yli 22 000. Ruotsi otti viime vuonna vastaan yli 90 000 maahanmuuttajaa.

Ruotsissa on ymmärretty, ettei kansainvälisen solidaarisuuden ja vastuun kanto ei ole ilmaista. Kotouttamiseen on satsattava.

Suomessa satsaukset jäävät tekemättä. Päinvastoin, valtionhallinnon tuottavuusohjelman nimissä maahanmuuttoviraston (ent. ulkomaalaisvirasto) henkilökuntaa ollaan vähentämässä.

Lyhytnäköisellä, ylivarovaisella ja reagoivalla politiikallaan hallitus väistää Suomen kansainvälistä vastuuta. Ongelmat yritetään sysätä muitta mutkitta muiden maiden ja tulevien hallitusten murheeksi.