Ympäristöjärjestö Greenpeace teki näyttävän operaation sunnuntaina hyisellä merellä Nesteen Porvoon jalostamon edustalla. Peräti 33 Greenpeacen aktivistia otettiin kiinni biodiesel-mielenosoituksen yhteydessä. Greenpeace-aktivistit yrittivät estää palmuöljylastissa olevan tankkerin rantautumisen.

Greenpeacen vaatimuksena on, että Neste Oil lopettaisi palmuöljyn käytön biodieselin valmistuksessa. Järjestön mukaan palmuöljyn käyttö tuhoaa sademetsiä Aasiassa ja aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä.

Toinen luotettava ympäristöjärjestö WWF taas on sitä mieltä, että palmuöljyä voidaan tuottaa ympäristöystävällisesti. WWF:n mukaan oikein tuotettu palmuöljy on hyvä biodieselin raaka-aine ja vähentää kasvihuonepäästöjä.

Apua! Miten on mahdollista, että kaksi tunnettua ympäristöjärjestöä on palmuöljystä täysin eri mieltä. Totuus lienee jossakin näiden vaihtoehtojen välimaastossa.

Paljon riippuu esimerkiksi siitä, kuinka palmuöljyä tuotetaan ja miten sitä käytetään. On ihan huuhaata uskoa, että palmuöljy on aina ekologinen vaihtoehto. Mikäli öljyä ei ole tuotettu ympäristöä säästäen ja kestävästi, niin ei se kelpaa myöskään uusiutuvaksi energiamuodoksi.

Liian usein ekologisia ratkaisuja tehdään tuijottaen yksisilmäisesti vain yhteen lähtökohtaan.

Selvä esimerkki tästä on hallituksen vastikään lanseeraama "ympäristöystävällinen" autoveroale. Hallituksessa sietäisi perehtyä hieman perusteellisemmin siihen, mitkä ovat henkilöauton koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset. Niissä pelkän valmistuksen osuus on yllättävän suuri.

Tämän takia uuden auton ostaminen ei välttämättä olekaan mikään ympäristöteko. Autojen hintojen aleneminen johtaa myös helposti siihen, että ostetaankin aiempaa suurempia autoja. Ja nehän taas kuluttavat enemmän bensaa ja aiheuttavat enemmän saasteita.