Olen poliittisen urani ja työelämäni aikana kuullut tuon otsikon repliikin varmaan satoja kertoja muodossa tai toisessa. Lähes aina lausahdus kuuluu miehen suusta.

Uusimpien tietojen mukaan pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolijakauma liukuu takaisin miesvaltaiseen suuntaan. Täten siis muutaman vuoden aikana tapahtunut naisjäsenten määrän kasvu on alkanut taantua. Yksi syy tähän on se, että keskustelu hallituspaikkojen tasa-arvoisesta jakautumisesta on vaimentunut.

Jokunen vuosi sitten esillä oli vahvasti ajatus, että pörssiyhtiöiden hallituksiin on saatava naisia, vaikka kiintiölain turvin. Lakia ei tullut ja pörssiyhtiöistä vakuuteltiin, että asiaan kiinnitetään huomiota vapaaehtoisesti. Joopa joo...

Otsikon pätevyysvaatimus on mielenkiintoinen. Totta kai olen samaa mieltä siitä, että pätevyyden ja sopivuuden tulee olla tärkein kriteeri paikkoja jaettaessa. Ongelmana on kuitenkin se, että todellisuudessa kyse ei ole pelkästään yksittäisten henkilöiden pätevyydestä vaan suuremmasta asenne- ja rakenneongelmasta.

Muistan vielä elävästi senkin ajan, jolloin tasa-arvolaki astui voimaan. Uutena määräyksenä oli, että kaikkiin kuntien lautakuntiin on valittava molempia sukupuolia.

Voi sitä parkua ja hammasten kiristystä valtuustoissa ja kunnallisjärjestöissä. Oikein otsa kurtussa voivoteltiin, että mistä ihmeestä löydetään nainen kaavoitus- ja rakennuslautakuntaan.

Maan tapana kun oli ollut valita paikkakunnan silmäätekevät grynderien kaverit päättämään kaavoituksesta.

Turun kaupungissa asiaan liittyi vielä erityinen ongelma - miten nyt enää voidaan viettää riehakkaita saunakokouksia? No, tiettävästi Turun kiinteistölautakunnan saunomiseen kuulunut "munien tervaaminen" -riitti siirtyi historiaan.

Ja lain voimalla kaikkiin lautakuntiin ympäri Suomen maata löytyi päteviä naisia ja päätöksentekoonkin saatiin useampia näkökulmia.

Näiden aikaisempien kokemusten perusteella kannatan uutta kiintiölakia, jolla pörssiyhtiöiden hallituksiin on pakko valita myös naisjäseniä.

Pörssiyhtiöissä tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat monien ihmisten elämään ja toimeentuloon. Sen takia juuri näissä hallituksissa on syytä oikeasti kiinnittää huomiota myös tasa-arvon toteutumiseen.