Ruotsinkielinen suuri vaalikeskustelu maanantai-iltana televisiossa oli varmasti haasteellinen etenkin puolueitten suomenkielisille puheenjohtajille. Huomiota piti omistaa kaiken muun lisäksi asioiden oikeaan ymmärtämiseen ja teknisesti omiin sanomisiinsa.

 

"Vieraalla kielellä" esiintymisissä linjaukset ja kannat tulevat selvemmin esille, kun asioita täytyy pelkistää eikä sanomaa pysty kuorruttelemaan kielellisillä koukeroilla ja nokkeluuksilla.

 

Minulla oli eduskuntaryhmämme puheenjohtajan ominaisuudessa tilaisuus päästä mukaan näiden kovimpien poliittisten päättäjiemme ainoaan yhteiseen ruotsinkieliseen vaalikeskusteluun.

 

432826.jpg


Olenkin imarreltu Hufvudtadsbladetin seuraavan päivän arvioinneista vaalikeskustelusta. Sen mukaan hallitsin tilanteen ja tiedän mistä puhun. Lehden mukaan "Lapintieltä ei puutu argumentteja ja hän haastoi Heinäluoman".

 

Lehti arvioi erikseen meistä jokaisen esiintymistä. Juuri Sdp:n Eero Heinäluomasta se esimerkiksi sanoo hauskasti "Kun hän tulee sisälle näyttämölle, hän heiluttaa kättään kuin Ruotsin kuningatar".

 

No, ei Heinäluoma kuninkaallisista elkeistään huolimatta ole vielä Ruotsin kuningatar ja tuskin hänestä sellaista tuleekaan. Hän on muiden joukossa kumminkin yksi Suomen kruunuprinsseistä, joista joku vaalien jälkeen saattaa periä valtaistuimen. Kädenheilautuksia on siksi hyvä harjoitella ajoissa.

 

Jouduin ohjelmassa toimittajien keksimän hankalan tehtävän eteen, kun minun piti kehua Jyrki Kataiselle kokoomusta. Ensin mutisin, että "pistipä pahan". Sen jälkeen kehuin, että "ainakin kokoomuksessa tunnetaan elinkeinoelämä hyvin".

 

Sitten välähti siteerata kokoomuksen eduskuntaryhmän ex-puheenjohtajaa Ben Zyskowicziä. Tämä muisteli kerran eduskunnassa, että edellisten eduskuntavaalien jälkeen hän oli murehtinut sitä, kun keskusta ja Sdp sanoivat ennen vaaleja, ettei mitään veroalea tule. Ben sanoi joutuneensa pyörtämään sanansa, kun näiden toimesta on tullut paljon suuremmat veroalennukset kuin mitä kokoomus olisi koskaan hallituksessa aikaansaanut.

 

Jyrki Kataisella oli hetki enemmän aikaa valmistautua omiin vastakehuihinsa. Hän pisteli vasemmistoliittoa kehuessaan vielä pahemmin. Hän sanoi: "Tärkeintä on, että olette joustava puolue. Joustavuus on tärkeää, koska olimme samassa hallituksessa, ja te todella joustitte, kun teimme yhteistyötä. Se on tärkeintä. Mitä ihmettä minä sitten vielä keksisin…"

 

Tämän jälkeen Katainen ei ollut keksivinään vasemmistoliitosta enää muuta kehuttavaa. Korrektiksi kehuttu Katainen osaa näemmä hänkin piikittelyn taidon.