Suomen hallitus päätti viime viikolla kasvattaa Suomen sotajoukkoja Afganistanissa. Suomella on nyt Afganistanissa 121 sotilasta. Määrää aiotaan nyt kasvattaa lähes kahteensataan.

Hallitus ei välittänyt kysyä asiasta etukäteen eduskunnan mielipidettä. Kuitenkin A-studion (25.1.) tekemän kyselyn mukaan enemmistö eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenistä vastustaa lisäjoukkojen lähettämistä Afganistaniin.

Valiokunnassa hallituspuolueiden edustajista lähinnä kokoomuksen Eero Akaan-Penttilä ja Ilkka Kanerva kannattavat lisäjoukkoja.

Yhdysvallat on päättänyt lähettää Afganistaniin 30 000 sotilasta lisää. Osa näistä joukoista sijoitetaan samalle alueelle, jossa myös suomalaiset sotilaat toimivat. Yhteistyön tiivistyminen amerikkalaisten kanssa voi merkitä myös suomalaisille joukoille yhä verisempiä taisteluita.

Presidentti Barack Obama on ilmoittanut syyksi Afganistanin sotaan terrorismin ja Yhdysvaltojen oman turvallisuuden. Ilman terrorismin uhkaa joukot voitaisiin vetää pois vaikka heti.

Myöskään kokoomuksen sotainnolle syynä eivät ole humanismi ja ihmisoikeudet. Syy on poliittinen ja se on Yhdysvaltojen miellyttäminen. Tämän sanoi A-studiossa ääneen myös maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Jarmo Limnéll.

Yhdysvallat on vuosia jatkuneilla sotatoimillaan ajanut Afganistanin kaaokseen. Poliittista ratkaisua konfliktiin on yhä vaikeampi löytää. Haluavatko Ilkka Kanerva, Alexander Stubb ja kokoomus todella kiihtyvää sotaa Talebania vastaan? Sekö on Suomen etu?

Naton johdolla Afganistanissa ei ole kahdeksaan vuoteen haluttu hahmotella tietä kohti rauhaa. Suomen hallituksen sotatoimien kiihdyttämistä tukevat päätökset jättävät neuvotteluratkaisun, siviilikriisinhallinnan ja kehitysyhteistyön entistäkin pienempään rooliin.

Suomen sotiminen yhä tiiviimmin amerikkalaisten rinnalla vie meidät vain kohti turvattomampaa tulevaisuutta.