Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes kaatoi tänään taas kylmää vettä eduskuntaryhmämme niskaan Turun Sanomien kolumnipalstalla. Tällä kertaa emme ole laiskoja, vaan olemme muutoin väärässä. Suvi-Anne tuuletti tapansa mukaan täysillä ensi viikolla eduskunnassa äänestettävän EU:n perustuslain puolesta. Samalla eduskuntaryhmä leimattiin EU-kielteiseksi ja Unioniin täyskäännöksen tehneeksi joukkioksi.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Eduskunnan äänestyksessä ei oteta kantaa EU:n tulevaisuuteen tai hyväksyttävyyteen vaan perustuslakiluonnokseen, joka ei koskaan tule nykymuodossaan voimaan. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä suhtautuu kielteisesti esityksen ratifiointiin yksinkertaistetusti kolmesta syystä.

 

1. Perustuslakiluonnos sisältää puutteita, joita seuraavalla perustuslain neuvottelukierroksella pitää vielä yrittää parantaa.

2. Luonnos ei tule koskaan nykyisellään voimaan, koska muun muassa Ranska on sen jo kansanäänestyksessä hylännyt.

3. Perustuslakiluonnoksesta ei ole järjestetty kansanäänestystä.

 

Vihreiden häilyväinen kanta perustuslakiin on minusta myös erittäin kummallinen. Aluksi vihreät vaativat perustuslakiluonnoksesta kansanäänestyksen järjestämistä, mutta ovatkin vaihtaneet mielipidettä ja ovat nyt ratifioinnin kannalla. Samalla vihreät kuitenkin vakuuttelevat, että siitä seuraavasta perustuslakisopimuksesta kansan pitää kyllä päästä lausumaan mielipiteensä kansanäänestyksessä. Jännä nähdä mihin suuntaan vihreiden mielipide vaihtuu, kun asiaa taas tätä seuraavan kerran käsitellään.