Useamman kerran syksyn aikana olen kulkenut kadulla ja kiinnittänyt huomiota samaan ilmiöön. Kauempaa näyttää siltä, että joukko ihmisiä seisoskelee kadulla ja odottaa jotain. Lähempänä sitten olen vasta tajunnut, että siinähän ollaankin tupakalla, kun ravintoloissa ei saa enää polttaa. Uusi tupakkalaki astui voimaan viime heinäkuun alussa.

Olen oikein tyytyväinen uuteen lakiin. Tässä täytyy myöntää, että tämä on puhtaasti tupakoimattoman ihmisen puolueellinen näkökulma asiaan. Suomessa tupakointi on vähentynyt hitaasti viimeisten vuosikymmenten aikana, mutta edelleenkin maassa on noin miljoona tupakoitsijaa.

Tupakointi on minusta iso yhteiskunnallinen ongelma. Tupakkatuotteiden myynti-ikäraja on syystä 18 vuotta. Tästä huolimatta 16-vuotiaista pojista 23 prosenttia ja tytöistä 27 prosenttia tupakoi päivittäin. Mistä nämä alaikäiset nuoret saavat tupakkansa?

Peräti neljätoista prosenttia länsimaiden kuolemista seuraa tupakoinnin aiheuttamista sairauksista. Tupakka aiheuttaa Suomessa joka kolmannen syöpäsairauden. Syövän ohella se aiheuttaa paljon muitakin haittoja, kuten sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia, keuhkosairauksia, raskaudenaikaisia haittoja ja ihon ennenaikaista vanhenemista.

Toivon oikeasti, että hassun näköiset ihmisryhmät ravintoloiden ulkopuolella vähentävät tupakoinnin glamouria nuorten silmissä. Toisaalta toivon, että talvipakkaset lopulta pienentää tupakkaringit olemattomiin. En kerta kaikkiaan vain osaa nähdä tupakoinnissa mitään positiivista.