Suomen hallituksen suhtautuminen rypäleasekieltoon on ollut huolestuttavan kylmä. Paperilla ja juhlapuheissa jaksamme aina mainostaa suurta vastuutamme ja huoltamme globaalista turvallisuudesta.

Puolustamalla Suomen rypäleaseita turvallisina aseina ja vaikeuttamalla rypäleasekieltoneuvotteluita hallitus on kuitenkin kääntänyt selkänsä niille siviileille, jotka eri puolilla maailmaa ovat kuolleet tai vammautuneet rypälepommin räjähtäessä.

Kansainvälinen kädenvääntö loppui eilen Irlannin Dublinissa, kun rypäleasekokous pääsi yhteisymmärrykseen rypäleaseiden kieltämisestä. Dublinissa peräti 109 osallistujamaata hyväksyivät sopimusluonnoksen.

Ikävä kyllä sopijamaiden joukosta puuttuivat isot rypäleasemaat: Yhdysvallat, Venäjä, Kiina ja Intia.

Dublinin kokous ei päätynyt rypäleaseiden täyskieltoon. Sopimuksen rypäleasekielto on ilmeisen kattava, mutta se sallii poikkeuksia niin kutsuttujen "kehittyneiden rypäleaseiden" käytölle.

Itse olisin toivonut tiukempaa suhtautumista rypäleaseisiin, mutta lienee niin, että ainakin näin alkuun useampien maiden on helpompi liittyä tähän "lievempään" sopimukseen.

Alustavan tarkastelun perusteella nyt hyväksytty sopimus vastaa sisällöltään aikalailla sitä mitä Suomen hallitus on rypäleaseneuvotteluissa pitänyt yllä. Hallitushan on nimenomaan vaatinut, että niin sanotut "älykkäät" rypälepommit on jätettävä kiellon ulkopuolelle.

Nyt hallituksella on mahdollisuus seisoa ryhdikkäästi puheidensa takana ja Suomen tulee olla ensimmäisten maiden joukossa allekirjoittamassa syntynyt sopimus. Puutteineenkin se on paljon parempi kuin ei sopimusta lainkaan.

Kokonaan toinen asia on se, että rypäleasekieltosopimuksen takia puolustusvoimat alkavat nyt ihan varmasti nyhtämään lisärahaa omaan budjettiinsa. Puolustusvoimathan on suunnitelut hankkivansa rypäleaseita korvaamaan kielletyt jalkaväkimiinat.

Jalkaväkimiinakiellon yhteydessä armeijalle maksettiin asevarastoissa makaavien miinojen korvaamisesta. Nyt puolustusvoimille pitänee maksaa hankittavaksi suunniteltujen rypäleaseiden korvaamisesta. Kätsää!

Puolustusvoimille rypäleasekielto ei varmasti ole tullut yllätyksenä. Kyseessä onkin ollut vain kätevä rahasampo. Armeijalle on tietoisesti suunniteltu hankittavan rypäleaseita, jotka ennen pitkää tullaan kuitenkin kieltämään.

Korvauksien toivossa rypäleaseiden hankintaa on pidetty esillä ainoana vaihtoehtona jalkaväkimiinojen korvaamisessa.