Eilen Vasemmistoliiton välikysymykseen  vastasi sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä  (kesk) . Missä piileskeli rahakirstujen päällä istuva valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen?

Kuulema "Tahkolla isyyslomalla" Huh, huh!

Sosiaaliministeri Hyssälä lupaili yhtä ja toista hyvää ja kehuskeli hallituksen saavutuksilla köyhien olojen paratamiseksi. Ongelma vain on, että jos rahaa parannuksiin ei hallituksen budjetista löydy, niin lupaukset ovat tyhjiä. Ja rahoista päättää Katainen, jota köyhien tilanne ei jaksanut kiinnostaa.

Köyhien ihmisten määrä on kasvanut ja työttömyys vielä pahentaa tilannetta. Kahtiajaon ja tuloerojen on Suomessa annettu kasvaa niin suuriksi, ettei tällaista ole ollut sitten 1960-luvun. Hallitus ei  tosiasiassa ole tehnyt  läheskään tarpeeksi tätä estääkseen.

Päinvastoin: varallisuusveron poiston ja kevyesti verotettujen pääomatulojen takia rikkaat vain rikastuvat entisestään. Samalla työttömyyskorvausten, opintotuen ja  pienten eläkkeiden on annettu heikentyä. Tuloksena ei voi olla  muuta kuin  eriarvoisuuden lisääntyminen.

Vasemmistoliitto on esittänyt perusturvan alarajaksi 750 euroa kuukudessa. Samalla alle 10 000 euron vuositulot on kokonaan vapautettava verosta.

Tasa-arvoisen yhteiskunnan rahoitukseen on kaikkien osallistuttava kykyjensä mukaan. Ensi askelia oikeudenmukaisempaan verotukseen olisi pääomatulojen verotuksen kiristäminen ja niiden verottaminen progressiivisesti.

Voit kuulla koko puheenvuoroni YLE areenasta ja lukea sen eduskunnan sivuilta

Ja kahtiajako ei näytä loppuvan! Tänään uutisoitiin, että Kuntaliitto haluaa säästää lasten, nuorten ja vanhusten palveluista.