Heti vuoden 2008 ensimmäisinä päivinä peräti kolmesataa mielenosoittajaa kokoontui Kemijärvellä puolustamaan lakkautusuhan alla olevaa Stora Enson sellutehdasta. Hyvä juttu! Kansalaisradikalismia tarvitaan. Olen aina kannattanut kansalaisliikkeiden toimintaa ja myös kansalaistottelemattomuus on puolustettavaa silloin, kun ei aiheuteta vaaraa ihmisille tai tehdä järjettömiä tuhotöitä.

Kemijärveläisten mielenosoitus ja suuri huoli Lapin tulevaisuudesta on ymmärrettävää. Onhan Kemijärven tehdas tuottava ja siitä huolimatta se on päätetty lopettaa. Suomessa voittoa tuottavien tehtaiden sulkeminen ja työtekijöiden irtisanominen on aivan liian helppoa.

Tehtaan valtaus ja mielenosoitus  tehdasalueella ylitti myös uutiskynnyksen. Julkisuus onkin sellutehtaan kysymyksessä tarpeen, jotta maan hallitukselle saadaan mahdollisimman suuri paine puuttua tilanteeseen. Tähän mennessä hallituksesta ja sen ministereiltä on kuulunut vain ympäripyöreää hymistelyä. Mikäli mitään ei tapahdu, niin hallituksella on heti istuntokauden aluksi vastattavanaan Stora Enson tilannetta koskeva välikysymys.

Valtio omistaa edelleen Stora Enson osakkeista 12,3 prosenttia ja 25 prosenttia äänivallasta. Lisäksi Kansaneläkelaitos omistaa 3,4 prosenttia osakkeista ja käyttää kymmenen prosenttia äänivallasta. Yhtiökokouksessa valtiolla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa Stora Enson toimintaan. Osakeyhtiölain mukaan ylimääräinen yhtiökokous pitää kutsua koolle, jos osakkeen omistajat, joilla on hallussaan yli kymmenen prosenttia osakkeista niin vaativat. Eikö nyt olisi jo aika toimia?