Jo vuosi sitten helmikuun 22. päivänä jätin eduskunnalle kirjoittamani lakialoitteen pikavippejä myöntävien yritysten laittamisesta kuriin. Vaadin, että markkinoinnissa olisi ainakin käytettävä todellista vuosikorkoa, jotta lainojen älyttömät korot olisivat läpinäkyvämpiä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Sen jälkeen asiaa on käsitelty myös eduskunnan talousvaliokunnassa ja sitä on vauhditettu useamman kerran kyselytunnilla. Tänään Aamulehdessä asiasta vastaava oikeusministeri Leena Luhtanen (sd.) vihdoinkin ilmoittaa, että on käynnistänyt tarvittavat selvitykset, jotta puhelimella otettavien pikalainojen myöntämistä lainsäädännöllä rajoitettaisiin.

 

Luhtanen on valitettavasti niin myöhään liikkeellä, että lakiesitys ei enää millään ehdi tämän vanhan eduskunnan käsiteltäväksi.

 

Kännyköillä myönnettävissä pikavipeissä käytetään usein hyväksi ihmisten hädänalaisuutta. Pikavippien maksajiksi on joutunut muun muassa lasten vanhempia. Pikavipeissä vuosikorko voi olla jopa useita satoja prosentteja, mutta lain mukaan lyhyissä lainoissa vuosikorkoja ei tarvitse ilmoittaa.

 

Kännyköillä ja internetissä hankittavien pikavippien kuriin asettaminen vaatii korjaamista ainakin elinkeinovapautta, luotonantoa ja rikoslain kiskontaa koskeviin lakeihin.