Sotilaskuri rajoittaa karkeasti sotilaiden itsemääräämisoikeutta. Sotilas on pakkotyössä. Näin on kautta historian aina ollut. Tätä on aina perusteltu maanpuolustuksen tarpeilla.
 
Tämä asia on tunnustettu myös Suomen perustuslaissa. Nykyisen perustuslain mukaan voidaan lisäksi sotilaita ja myös sotilaskuria käyttää virka-aputehtävissä. Näiden tehtävien laajentamiseen tulee suhtautua suurella varauksella.
 
Nyt SDP kaavailee jotain kumman pakollista kansalaispalvelusta, joka koskisi molempia sukupuolia! Tämähän tarkoittaisi pakkotyön laajentamista koskemaan varusmiesten lisäksi kaikkia muitakin, niin naisia kuin miehiä. Niin sotilastehtäviä kuin siviilitehtäviä.
 
Onkohan ajatus nyt ihan loppuun asti mietitty?
 
Onko kokemus pakosta ja pakkotyöstä tarpeellinen kaikille? Onko tämä osa sosiaalidemokraattista unelmaa? Että pakkotyön on oltava osa suomalaisen naisenkin kokemusmaailmaa?
 
Kuinka moni nuori nainen tai nuori mies olisi motivoitunut tekemään vastentahtoista työtä ilman palkkaa tehtävissä, joihin ei ole saanut perusteellista koulutusta? Etenkään kun kyse ei ole perustuslain tarkoittamasta maanpuolustustehtävistä. En usko että kovinkaan moni!
 
Ajatus kansalaispalvelusta ei istu ainakaan omaan ihmisoikeuskäsitykseeni. Se myös viivästyttäisi ihmisten töihinpääsyä, vaikka demaritkin ovat päinvastaista korostaneet. Palauttaisin tuollaisen onnettoman aloitteen kyllä vähin äänin takaisin sen tuottaneille älypäille.