Nyt onneksi ollaan meilläkin heräämässä, kun jättimäiset uraaniyhtiöt ovat vaivihkaa ja selän takana valtaamassa puolta Suomea.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Uraanikaivoksia vastustava kansanliike kävi itsenäisyyspäivän aattona luovuttamassa eduskuntaryhmille 7500 ihmisen allekirjoittaman adressin. Hyvä! Kansalaisten oma aktiivinen toiminta on toimivan demokraattisen yhteiskunnan tärkein edellytys. Nyt täytyy vielä huolehtia siitä, että ihmisten vaatimuksilla on myös vaikutusta päätöksiin.

 

Kansalaisliike vastustaa ylimielisen ranskalaisen kaivosyhtiön Arevan valtausta Somerolla ja Nummi-Pusulassa ja vaatii valtaushakemuksen hylkäystä. Vaatimus on hyvin ymmärrettävä. Kukapa haluaisi säteilyä aiheuttavaa uraanikaivosta takapihalleen. Adressin luovuttajat pelkäävät pohjavesien saastuvan, ilman pilaantuvan ja pysyvien ympäristövaurioiden aiheuttamaa kiinteistöjen arvojen laskua.

 

Suomen nykyinen kaivoslaki on vanhentunut ja pohjaa maailmankuvalle, jossa marjojen poiminta, sienien kerääminen ja malmin louhinta ovat kaikki samanarvoista luonnonvarojen käyttöä. Lain laatijoiden ajatuksissa on aikoinaan tainnut olla takana käsitys kaivostoiminnan elintärkeydestä Suomen taloudelle ja elintason kasvulle.

 

Valtiovalta vaikuttaa täysin voimattomalta yhtiöitten edessä. Vanhentunut kaivoslaki herättää nyt kauhistusta.

 

Uraanikaivostoiminta on olennainen osa ydinvoiman käyttöä. Aikaisemmin Suomessa ydinvoimalan polttoaine ei ole saanut aikaan kansanliikkeitä saati edes keskustelua. Kun uraania on louhittu Kanadan inuiittien tai Australian aboriginaalien asuman-alueilta, on asia tuntunut kaukaiselta ja epäolennaiselta.

 

Ydinvoima on suuri ongelma koko käyttökaarensa ajan. Louhinta tuhoaa ympäristöä ja aiheuttaa vaarallista saastetta. Kun voimala sitten on rakennettu ja käynnissä, on onnettomuusriski aina olemassa. Loppuun käytetty ydinjäte on ihmiselle vaarallista kymmenien tuhansien vuosien ajan. Loppusijoitusta ei ole ratkaistu, vaikka sitä nyt Eurajoelle peruskallioon yritetäänkin kätkeä.