Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan hallituksen selvitykset antavat Afganistanista hyvin erilaisen kuvan kuin armeijan kuvaukset.

Hallituksen Afganistan-selonteko jättää tutkijan mukaan paljon kertomatta siitä, mitä rauhanturvaajamme todella joutuvat sodassa tekemään. Eilisessä Hufvudstadsbladetissa haastatellun tutkijan mukaan Suomi on Afganistanin sisällissodan osapuoli ja sotilaiden tehtävät sen mukaisia.

Afganistan on Suomessa eräänlainen tabu. Hallituksen selontekojen virallinen totuus kertoo suomalaisten olevan Afganistanissa rauhanturvatehtävässä, ja lähinnä naisten asemaa parantamassa. Kuitenkin samalla tiedetään siviilejä kuolevan jatkuvasti Naton ilmapommituksissa ja suomalaisten joukkojen taistelevan Afganistanin armeija rinnalla ja joutuvan toistuvasti tulituksen kohteeksi.

Muissa maissa kuin Suomessa ei edes puhuta rauhanturvaamisesta, vaan kutsutaan Afganistanin tilannetta sen oikealla nimellä sodaksi.

Tutkijan mukaan olisi tunnustettava, ettei Afganistanista voi tehdä länsimaiden siirtomaata, vaan ulkomaisen sotilaallisen läsnäolon on joskus loputtava.

Naisten oikeuksia ei Salonius-Pasternakin mukaan paranneta kaduilla partioivia ulkomaisia sotilaita lisäämällä. Aseiden avulla on mahdotonta puuttua naisten sortamiseen kodeissa ja yhteiskunnan rakenteissa. Naisten aseman kohentuminen on vallanpitäjistä riippumatta hidas prosessi.

Taas eilen rauhanturvaajamme joutuivat vihamielisten afgaanisissien tulituksen kohteeksi. Salaako hallitus eduskunnalta Afganistanin sodan todellisuuden?