<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Vas

tikään Yhdysvaltojen ulkoministeriö antoi vuosittaisen ihmisoikeuskatsauksensa, jossa se moitti Kiinan ja monien muiden maiden ihmisoikeustilanteita. Kiinan hallitus vastasi Yhdysvaltojen moitteisiin, etteivät ihmisoikeudet ole oikealla tolalla Yhdysvalloissakaan.

 

Kun on seurannut näiden kahden jättiläisen toimintaa omalla maaperällään ja vähän vieraillakin on vaikeata hyväksyä tästä syyttelystä paistavaa ylimielisyyttä. Ehkä on niin, että suurvallat elävät omassa todellisuudessa ja omien moraalisääntöjensä mukaan. Kumpaakaan näistä kahdesta en pysty pitämään ihmisoikeuksien esimerkkimaana. Ei edes hyvällä tahdolla.

 

Julkisuudessa on Kiinaan liittyvistä ihmisoikeusongelmista keskusteltu meillä Suomessakin kiitettävästi. Sen sijaan yritysten vastuusta ihmisoikeuskysymyksissä ei haluta keskustella.

 

Yritysmaailmassa on viime vuosina voimistunut trendi, jonka seurauksena myös Suomessa on suljettu useita tehtaita tai jopa koko yrityksen tuotanto on siirretty toisaalle. Lopetettujen tehtaiden tuotanto siirretään yleensä maihin, joissa tuotantokustannukset ovat Suomea alhaisemmat. Yleensä se tarkoittaa siirtymistä Aasian ja Etelä-Amerikan maihin.

 

Kiina on yksi yleisimmistä täällä Suomessa pakettiin laitettujen tehtaiden uusista kotimaista. Yrityksiä kiinnostaa halpatuotantomaissa etenkin se, että palkattavan henkilöstön saa lähes ilmaiseksi. Maista puuttuu työntekijöiden oikeuksia ja turvallisuutta ja ympäristön suojelua säätelevä lainsäädäntö tai se on hyvin alkeellista.

 

Työntekijöillä ei myöskään ole vapaata järjestäytymisoikeutta. Työntekijöitä saa surutta pitää nälkäpalkalla alkeellisissa ja vaarallisissa olosuhteissa ja tuotannosta syntyvät jätteet voi johtaa suoraan ohi virtaavaan jokeen tai kipata mereen huuhdottavaksi.