Nyt ne menivät ja tekivät sen. Suomen hallitus ja presidentti Tarja Halonen viestittävät maailmalle, että me, suomalaiset, emme halua luopua rypälepommeista. Juuri kun Suomi ja suomalainen Martti Ahtisaari on ensimmäisen kerran saanut rauhan Nobelin-palkinnon! Se siitä suomalaisten maineesta ja rauhantahdosta.

Aiemmin puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ovat katsoneet, että rypäleasekielto heikentäisi ratkaisevasti Suomen puolustuskykyä. Asevaraiseen turvallisuuteen uskova Suomi alkaa olla Länsi-Euroopassa kummajainen.

Yli sata maata kokoontuu joulukuun 3. päivä Osloon kieltämään rypäleaseet. Kokouksen isäntämaa Norja jatkaa aseidenriisunnan perinnettään. Myös Suomen virallinen ulkopolitiikka on tähän saakka korostanut rauhanomaisia keinoja ja aseidenriisuntaa. Kaikkein epäinhimillisimmät ja tehokkaimmat aseet kuten taistelukaasut, biologiset aseet ja ydinpommit Suomi on itseltään kieltänyt.

Rypäleaseneuvotteluissa Suomi on ollut mukana ilmeisesti vain sopimusta vesittääkseen. Nykyinen ylimielinen suhtautuminen kansainväliseen aseidenriisuntaan on suorastaan häpeällistä.

Merkittävät kansalaisjärjestöt vetosivat tällä viikolla hallitukseen ja ulkoministeri Alexander Stubbiin (kok), että Suomi liittyisi rypäleasekieltoon. Suomen Punaisen Ristin, Unicefin ja Kirkon ulkomaanavun vetoomus kaikui näköjään kuuroille korville.

Myös presidentti Tarja Halonen on aiemmin kummastellut hallituksen vaihtoehdottomuutta. Hän toivoi puolustusvoimien selvittävän, mitä vaaditaan, jotta Suomi voisi sopimukseen liittyä. Eihän Suomen puolustus voi olla kansainvälisen oikeuden vastaista!

Oslon sopimuksen myötä rypäleaseet eivät enää ole kansainvälisesti hyväksyttäviä. Muut EU-maat eivät voi enää valmistaa tai myydä niitä Suomelle, eikä niitä saa kuljettaa Euroopan satamien kautta. Mitä hallitus nyt päätöksellään tavoittelee? Aikooko Suomi pistää pystyyn oman rypäleaseteollisuuden? Tuonti itärajan kautta Venäjältä tai Kiinasta olisi helpompaa. Löytyykö sieltä suunnasta kokoomuslaisen uuden asepolitiikan arvoyhteisö?

Ennemmin tai myöhemmin Suomen on liityttävä rypälepommit kieltävään sopimukseen. Kun Suomi häntä koipien välissä kieltää rypäleaseet 20 vuotta muiden sivistysmaiden jälkeen vuonna 2028, pidetään niitä yhtä epäinhimillisinä kuin kemiallisia ja biologisia aseita nykyisin.

Sitä ennen Suomi on upottanut aseiden hankkimiseen ja korvaamiseen miljardeja euroja. Uskottavuuden rauhan ja aseidenriisunnan edistäjänä Suomi on tuolloin menettänyt jo kauan sitten. Militarismista tuskin Suomelle Nobeleita jaetaan.