Huomenna eduskunta aikoo hyväksyä, että Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon saa rakentaa 320 vuodepaikan hotelli nykyisen pienemmän hotellin sijaan.

Perusteluna on esitetty hotellin ja sen ympäristön huono kunto ja siivottomuus sekä yrittäjän taloudellinen menestys. Siis lakimuutos yhden yrittäjän taloudellisten intressien vuoksi!

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on osa kansallismaisemaamme. Alueella on pinta-alaa yli 1000 neliökilometriä ja se on maamme suosituin kansallispuisto, jossa on yli 300 000 kävijää vuodessa.

Hanke on luonnonsuojelulain vastainen, sillä kansallispuistoissa rakentaminen on kielletty. Poikkeuksen muodostavat alueen hoitoa ja tutustumista varten tarpeelliset rakennukset ja rakennelmat. Esitetty hotellihanke ei hyvällä tahdollakaan ole tällainen.

Eduskunnan päätös tuo luonnonsuojelulainsäädäntöön ennakkotapauksen, jolla puututaan luonnonsuojelualueiden koskemattomuuteen. Kuka tietää mitä kansallismaisemaa ja millaisia luonnonarvoja ollaan seuraavaksi tuhoamassa?

Pallastunturin matkailuhotelli on aikoinaan rakennettu ekologisesti väärään paikkaan. Tämän virheen aiheuttamia ongelmia ei tule kasvattaa. Kansallispuiston luonnonarvojen uhraaminen voitontavoittelulle ei ole matkailijoiden, kansallispuiston lähiseudun asukkaiden eikä Suomen etu.

Myös hankkeen työllisyysvaikutus on kyseenalainen. Alueen työllisyyttä voitaisiin parantaa monin verroin tehokkaammin peruskorjaamalla nykyinen hotelli ja rakentamalla lisää majoituskapasiteettia kansallispuiston rajojen ulkopuolelle.