Itämeren pohjaan kaavailtua kaasuputkea on julkisuudessa esitetty suurenakin turvallisuusuhkana. Tilanne ei ole mustavalkoinen. Kaasuputki lisää myös taloudellista yhteistyötä ja vähentää sitä kautta jännitteitä Itämeren ympäristössä. Suomen etu on, että naapurina on Eurooppaan taloudellisesti sitoutunut Venäjä. Eristetty Venäjä ei ole kenenkään etu.

Poliittinen hyväksyntä kaasuputkelle on jo tullut EU:lta. Saksa sai etunsa turvattua. Suomessa keskustelu putkesta on vielä kesken. Kritiikittömimmin hanketta on edistämässä entinen työväenjohtaja, nykyinen suuryritys Nord Streamin evankelista Paavo Lipponen (sdp).

Kaasuputkella on myös selkeät riskinsä ympäristön kannalta. Putken ympäristöturvallisuudesta ei saa tinkiä, vaikka se merkitsisikin hankkeen viivästymistä tai tiettyä poliittista epämukavuutta. Ympäristövaikutusten arviointi on voitava tehdä rauhassa, huolellisesti ja riippumattomasti poliittisista ratkaisuista.

Maakaasu on ympäristön ja ilmaston kannalta öljyä tai kivihiiltä paljon parempi vaihtoehto. Nähtäväksi jää, vähentääkö kaasuputki toteutuessaan Itämeren laivaliikennettä. Putkihankkeen edistyessä on joka tapauksessa syytä nostaa keskusteluun myös muut ympäristöriskit Itämerelle. Entistä tärkeämpää on kiristää erityisesti öljytankkerien turvallisuutta.