Gazassa, Afganistanissa tai Somaliassa ulkomaisella rahalla pystytetyt rakenteet eivät yleensä kauan kestä pystyssä. Koulut ja klinikat on pian pommitettu takaisin maan tasalle. Myös Suomen Kirkon Ulkomaanavun rahoittama klinikka Gazassa tuhottiin tarkoituksellisesti.

Todennäköisesti Hamasin ja Israelin tulitauon jälkeen EU-maat, Suomi mukaan lukien, joutuvat suurelta osin korjaamaan Israelin pommien siviileille aiheuttamat vahingot. Kodit korjataan vähitellen ja ehkä Kirkon Ulkomaanavun klinikkakin saadaan lisärahoituksella taas pystytettyä. Tuhojen aiheuttaja ei kuitenkaan kanna vastuutaan.

Lapset kärsivät nykyisissä siviileistä piittaamattomissa "epäsymmetrisissä" sodissa eniten. Myös äitiys on hengenvaarallista: Unicefin mukaan kauhuesimerkki on Afganistan, jossa joka kahdeksas nainen kuolee synnytykseen. Asukasluvultaan yli kuusi kertaa Suomen kokoisessa maassa on vain 467 kätilöä.

Gazassa lapsikuolleisuus oli ennen viimeisintä hyökkäystä viisi kertaa korkeampi kuin Israelissa. Tänä vuonna lapsikuolleisuus nousee korkeammaksi, sillä parissa viikossa israelilaiset luodit ja pommit ovat tappaneet jo yli kolmesataa lasta.

Viimeisimmässä Israelin hyökkäyksessä siviilit eivät saaneet asianmukaista suojelua. Pommeja putoili suoraan ihmisten koteihin ja Punaisen ristin sekä YK:n tunnnuksin merkityille suoja-alueille. Avustusjärjestöjen ruokaa kuljettaneita autoja ja ambulansseja ammuttiin. Seurauksena oli satojen suojattomien siviilien, lasten ja naisten silpoutuminen kuoliaaksi lyhyessä ajassa.

Millekään muulle maalle kuin Israelille tuskin sallittaisiin vastaavia sotarikoksia ilman vastuullisten henkilöiden saattamista kansainväliseen oikeuteen. Siviilien suojelun tulisi olla sotavoimaa käytettäessä kaikkein tärkeintä.