Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) esitti tänään Ylen aamu-tv:ssä ilmastoteknologiaa Suomelle lamalääkkeeksi. Vanhasen mukaan myöskään EU:n ilmastopaketista ei ole syytä tinkiä talouskriisin takia.

Hyvä! Kivaa olla joskus samaa mieltä pääministerin kanssa. Yleensä keskusta on halunnut tukiaisia vain maatalouden biopolttolaitoksille. Nyt vielä odotan, että seuraako puheista myös tekoja.

Hallitus esittelee oman ilmasto- ja energiastrategiansa eduskunnalle marraskuussa. Siinä esitetään keinot selviytyä EU:n asettamista tavoitteista. Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan uusiutuvalla energialla on tarkoitus tuottaa vuonna 2020 enemmän energiaa kuin nyt ydinvoimalla. Lisäksi kokonaisenergiankulutus käännetään laskuun. Tavoitteet kuulostavat hyviltä - toivottavasti vihdoin nähdään myös konkreettisia ehdotuksia.

Uusiutuvan energian suurin potentiaali on tuulivoimassa. Tuulimyllyjä nouseekin nyt hurjaa tahtia ympäri Eurooppaa. Eilistä teknologiaa edustaviin ydinvoimaan ja turpeeseen satsanneella Suomella on pitkä matka kurottavanaan. Vuonna 2007 Suomessa tuulisähkö vastasi vaivaista 0,2 prosenttia maamme sähköntuotannosta. Nykyisellä rakentamisvauhdilla EU:n minimitavoitteet jäävät saavuttamatta.

Ruotsissa ja Hollannissa rakennettiin viime vuonna Suomeen verrattuna lähes kymmenkertaisesti uutta tuulivoimaa. Suomea enemmän rakennettiin myös mm. Virossa, Tsekissä ja Bulgariassa.

Tanska saavutti tuulisähkössä Vanhasen vision mukaisen 2000 MW:n tason jo vuonna 2000. Tuulivoimateknologian suurvalta tuottaa 90 prosenttia maailman tuuliturbiineista ja ala työllistää Tanskassa yli 20 000 ihmistä.

Suomeen ei ole syntynyt merkittäviä tuulisähköalan toimijoita. Energia- ja ilmastokysymyksissä otetaan todellisuudessa jopa takapakkia. Keskustan ministerit ajavat itsepintaisesti turvetta uusiutuvaksi energiavaraksi vastoin kaikkia tutkimuksia. Kivihiiltäkin pahempaa kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajaa myös tuetaan syöttötariffilla. Päästötön tuulivoima ei vastaavaa etua saa.