Metsäyhtiö Stora Enso ilmoitti eilen, että se aikoo irtisanoa peräti 1100 suomalaista työntekijää. Eilen eduskunnan kyselytunnilla ihmeteltiin hallituksen lepsuutta asiassa.

Suomen valtio omistaa Stora Ensosta 25 prosenttia ja Kela 10 prosenttia. Hallituksen käsissä on siis peräti 35 prosentin osakepotti.

Miten voi olla, että valtio Stora Enson suurimpana omistajana hyväksyy yrityksen näin suuret irtisanomiset?

Pääministeri Matti Vanhasen selittelyt metsäalan irtisanomisiin tuntuvat kovin paperinmakuisilta: "Metsäteollisuus on rakennemuutoksen kohteena."

On jotenkin kohtuutonta, että vuosikymmenestä toiseen yhteiskunnan rakennemuutos on aina vaan se selittäjä, kun tapahtuu ei-toivottuja asioita.

Samalla kun kaikki myöntävät, että yrityksen tehtaat tuottavat voittoa! Suomessa työntekijöistä eroon pääseminen on liian helppoa ja halpaa.

Mielestäni lakia pitää muuttaa niin, että kun voittoa tuottava yritys sanoo irti työntekijänsä on myös yrityksen maksettava korvausta heille. Tässä suhteessa olemme paljon muita Euroopan maita lepsumpia. Muualla EU:ssa irtisanova yritys joutuu korvaamaan työntekijöilleen työpaikan menetyksen.

Muutoinkin on hallituksen syksy on ollut varsin ponneton. Venäjä-sanoja on kyllä toisteltu, mutta juuri mitään tekoja ei ole tehty. Matti Vanhanen näyttää oikein keräävän laariinsa vaikeita ongelmia ilman, että niitä pyrittäisiin ratkaisemaan.

Nyt kasassa on jo ainakin suomalaisen metsäteollisuuden kriisi puutulleineen, maatalouden 141-tukiasia ja TEHY:n lakko.