Turun vanha valtuusto yrittää viime töikseen vielä ennen vuoden vaihdetta runnoa läpi pysäköintiluolan rakentamisen kauppatorin alle. Tämähän on suorastaan demokratian halventamista!

Turun kauppatorin eli kaikkien turkulaisten yhteisen olohuoneen pelastaminen tai autoilulle uhraaminen on päätettävä uudessa nyt neljäksi vuodeksi valitussa valtuustossa.

Onneksi valppaat ja aktiiviset kansalaiset ovat heränneet. Toriparkista puuhataan kunnallista kansanäänestystä. Hienoa! Jokaisella turkulaisella tulee olla oikeus sanoa asiasta mielipiteensä.

Kauppatorin kohtaloa ei saa ratkaista vain liike-elämän etujen mukaan. Kansalaiset päättäkööt ja uusi valtuusto kantakoon vastuunsa.

Parkkiluolaa perustellaan keskustan elävöittämisellä. Mutta torin laidallahan on jo parkkiluola Louhi. Kuinka kummassa uusi luola elävöittäisi keskustaa? Toriparkille esitetyt vaihtoehdot kaikuvat tietyissä piireissä kuuroille korville.

Turun keskustaa näivettää ennen kaikkea joukkoliikenteen laiminlyönti ja toinen toistaan suurempien automarkettien rakentaminen kauas keskustan ulkopuolelle. Virhettä ei paikata houkuttelemalla lisää autoja toriparkilla ydinkeskustaan.

Marraskuinen kauppatori voi olla masentava paikka. Autot tupruttavat pakokaasuja ja roiskuttavat ruskeanharmaata loskaa. Tilanne pahenisi uuden toriparkin myötä.

Uuteen toriparkkiin jonottavat autot lisäisivät entisestään saasteita, melua ja ilmastonmuutosta. Bussien kulku hidastuisi lisääntyneissä ruuhkissa. Parkkiluolan betoniset ajorampit veisivät tilaa jalankulkijoilta.

Aurajoen rannat kahviloineen, kävelykatuineen ja puistoineen ovat Suomessa ainutlaatuista ja upeaa kaupunkikulttuuria, josta saa olla ylpeä.

Tällainen on mahdollista myös kauppatorilla, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Yksityisautoilun suosimisen sijasta pitäisi nyt rakentaa saasteetonta raideliikennettä ja laaja yhtenäinen kävelykeskusta.